Ραμόνα
Η ταβέρνα Ραμόνα ξεκινάει την ιστορία της το 1968, όταν ο Χρήστος Κασκαβέλης επέλεξε να ανοίξει σε ένα μικρό υπόγειο στη γωνία Αγίων Πάντων και Εσπερίδων στην Καλλιθέα, το επόμενο στέκι – όπως αποδείχθηκε – των Ρεμπετών και καλλιτεχνών της εποχής.
Ποια είναι η Ραμόνα; Δυστυχώς ο ιδιοκτήτης Χρήστος Κασκαβέλης, έφυγε νωρίς από τη ζωή, χωρίς να προλάβουν τα παιδιά του να μάθουν την έμπνευση πίσω από το όνομα. Οι απόγονοι που έχουν αναλάβει την επιχείρηση εδώ και 33 χρόνια, Μαρία και Δημήτρης, εικάζουν πως πηγή έμπνευσης για τον πατέρα τους Χρήστο, υπήρξε ένα παλιό τραγούδι. Μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες όπως η Σοφία Βέμπο, Κώστας Χατζής και Άλκηστις Πρωτοψάλτη, έχουν τραγουδήσει αλλιώτικη Ραμόνα, οπότε και δεν είναι ξεκάθαρο από που προήλθε ακριβώς η έμπνευση και επιλογή του ονόματος, το οποίο και συνεχίζει να αποτελεί ένα ρομαντικό μυστήριο εδώ και δεκαετίες.
Η Ιστορία μας
Μετά το ξεκίνημα της το καλοκαίρι του ’68 στο υπόγειο της γωνίας Αγίων Πάντων και Εσπερίδων, η ταβέρνα Ραμόνα μεταφέρεται το 1974 λίγα στενά πιο κάτω, στην οδό Μίνωος 11-13, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Ο παππούς Χρήστος Κασκαβέλης είχε τότε δώσει αντιπαροχή το οικόπεδο της οδού Μίνωος, παίρνοντας από την πολυκατοικία που χτίστηκε ένα μερίδιο για το μαγαζί. Ο ίδιος θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για μία ταβέρνα να βρίσκεται σχετικά κρυμμένη, οπότε η Ραμόνα παρέμεινε επίσης κρυμμένη στο υπόγειο και της νέας πλέον πολυκατοικίας όπου μεταφέρθηκε. Σύντομα γίνεται στέκι του ρεμπέτικου και καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής, με τα τραπέζια της να γεμίζουν καθημερινά μέχρι πριν κάποια χρόνια έως τις 7 το πρωί.
Αν και πλέον το ωράριο της έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, η Ραμόνα συνεχίζει να ξενυχτάει, κάνοντας την να ξεχωρίζει από τα άλλα ταβερνεία!
Στην Ραμόνα πλέον βρίσκονται η Μαρία και ο Δημήτρης, παιδιά του κυρ-Χρήστου, τα οποία και εργάζονται στην ταβέρνα από τα 7 τους χρόνια. Την παράδοση στην οικογενειακή ταβέρνα συνεχίζουν επίσης και τα δικά τους παιδιά, Χρήστος και Δημήτρης, οι οποίοι βρίσκονται στην κουζίνα μαζί με τον Δημήτρη και τη σύζυγό του Άννα. Η Μαρία οικοδέσποινα της σάλας, θα φροντίσει να σας υποδεχθεί και να σας καλωσορίσει ζεστά στο χώρο μας, αλλά και για να επιμεληθεί οτιδήποτε χρειάζεστε για να απολαύσετε το γεύμα σας.
Η Φιλοσοφία μας
Φιλοσοφία μας, είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες και πελάτες μας μία ευχάριστη εμπειρία μέσα από τα πιάτα και τις γευστικές μας προτάσεις. Καλοψημένα κρεατικά, μαμαδίστικα φαγητά, μαγειρεμένα καθαρά και με αγάπη που δίνει νοστιμιά, χορταστικές μερίδες, και καλές τιμές , είναι τα συστατικά της επιτυχίας και μακροβιότητας της επιχείρησής μας, τα οποία διαφυλάσσουμε και φροντίζουμε να τηρούμε πιστά.
Η Εμπειρία
Έχουμε δημιουργήσει ένα πλούσιο μενού, με πιάτα έκπληξη, που δεν θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε μία υπόγεια συνοικιακή ταβέρνα, που θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους και γεμάτους.
Όπως σε κάθε γνήσιο κουτούκι, το πρώτο πράγμα που φτάνει στο τραπέζι είναι το παραδοσιακό κατρούτσο με το κρασάκι, απαραίτητο για να ξεκινήσουμε όμορφα. Ακολουθεί ο κατάλογος και η επιλογή ανάμεσα σε διάφορες σαλάτες και ορεκτικά, όπως φάβα, παστουρμαλί, παντζάρια, χόρτα και τυριά. Ζεστοί μεζέδες, όπως κεφτεδάκια, μανιταροπιτάρι και πιπεριές ψητές, ακολουθούν για να σας ανοίξουμε την όρεξη. Ενώ, εκλεκτά εδέσματα και μερακλήδικα πιάτα όπως, μπεκρή μεζέ, σαλιγκάρια, ορτύκια ψητά, αρνίσια γλυκάδια και μοσχαρίσια αμελέτητα, έρχονται να ολοκληρώσουν ένα γευστικό και απολαυστικό μενού.
Η Ραμόνα θα ικανοποιήσει με τις γευστικές της προτάσεις όλους τους μερακλήδες και καλοφαγάδες, αλλά και αυτούς με τα πιο απαιτητικά γούστα.
Η Κουζίνα μας
Έχουμε επιλέξει με προσοχή και μεράκι όλα μας τα υλικά, ενώ οι συνταγές και τα πιάτα μας είναι δουλεμένα και μαγειρεμένα σωστά, προκειμένου να σας προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάντα. Αγαπημένα πιάτα που σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε είναι οι λαχανοντολμάδες με τη λαχταριστή βελούδινη σαλτσούλα τους και το πεντανόστιμο κοκκινιστό.
Το ψωμάκι το σερβίρουμε ψημένο και το κρασί μας είναι χύμα. Έχοντας δοκιμάσει πολλά ειδών κρασιά, καταλήξαμε σε αυτό που πίνεται ευχάριστα και ταιριάζει περισσότερο στην Ραμόνα και τα πιάτα της.